Blogi: Kuinka saimme idean perustaa Escape room-yrityksen?

Elettiin vuotta 2014. Taisi olla alkukevät, kun yhden WayOutin perustajan, Aleksi Saarisen, silmään osui artikkeli uudesta elämyspalvelusta, escape roomista. Idea oli hyvin simppeli – 2-5 henkilöä lukitaan huoneeseen, josta pelaajilla on noin 60 minuuttia aikaa löytää tie ulos. Huoneessa on erilaisia tehtäviä ja arvoituksia, joita pelaajien tulee ratkaista pystyäkseen etenemään pelissä. Useimmat teistä taitavatkin jo tietää, miten homma menee!

Tämä Aleksin lukema artikkeli pakohuonepeleistä oli ponnahduslauta ideaan omasta pakohuonepeli -yrityksestä, WayOutista. Se ei kuitenkaan vielä riittänyt tarttumaan tuumasta toimeen. Idea jäi kuitenkin muhimaan ja odottamaan muutamia lisäpotkuja. Ensimmäinen niistä tuli muutaman kuukauden kuluttua, kun Aleksi tapasi unkarilaisen naisen silloisen opinahjomme, Tiimiakatemian, kautta. Hän kertoi, kuinka suureksi ”villitykseksi” escape room -pelit olivat nousseet Unkarissa sekä muualla Euroopassa. Kyseinen tapaaminen ja keskustelu vain vahvistivat Aleksin ajatusta perustaa oma escape room -yritys Jyväskylään. Enää tarvittiin ainoastaan viimeinen lisäpotku oikeaan aikaan ja oikealta henkilöltä.

Tässä vaiheessa minä astuin kuvaan. Tapasimme Aleksin kanssa Tiimiakatemian koulutusohjelmassa syksyllä 2014. Keskustelu escape roomeista soljui ensiksi isommassa porukassa. Ihmiset kertoivat mielipiteitään ja vaihtelivat ajatuksiaan. Illan kääntyessä yöhön, jäimme Aleksin kanssa kaksin oluttuoppien ääreen ja ilmoille kajahti ehkä merkittävin kysymys koko WayOutin historiassa: ”Mitäs oot Niko mieltä jos perustetaan oma escape room -yritys Jyväskylään?” Vastaukseen ei mennyt kahta sekuntia pidempään ja sillä samaisella hetkellä päätimme, että perustamme ja avaamme oman escape room -yrityksen Jyväskylään vuoden 2015 alussa.

Opiskelujemme takia jouduimme lykkäämään suunnittelemista ja pohjatyön tekemistä joulukuun alkuun. Kun joulukuu vihdoin koitti, suunnitelmamme yrityksen perustamisesta olivat kantautuneet Tiimiakatemian sisällä muidenkin korviin. Saimme ”projektiryhmään” vielä kaksi jäsentä lisää, kun Simo ja Janina ottivat paikat WayOutin perustajapöydästä. Tähän väliin mainittakoon, ettei kellään meistä ollut minkäänlaista kokemusta elämysalasta tai edes oman kivijalkaliikkeen ylläpitämisestä.

Tästä huolimatta meillä oli tahtoa ja asennetta saavuttaa omia unelmiamme. Aloimme tekemään hommia hullun lailla. Joulukuun aikana teimme laskelmia, aikataulutimme tulevaa vuotta ja kävimme pelaamassa yhden escape room -pelin Tampereella. Kyseisen pelin omaava escape room -yritys oli Suomen kolmas. Missään vaiheessa emme kirjoittaneet ylös minkäänlaista liiketoimintasuunnitelmaa – sen aika tuli vasta puolentoista vuoden päästä tehdessämme yrityksestä osakeyhtiön.

Vuoden vaihtuessa kartoitimme liiketiloja ympäri Jyväskylää sekä suunnittelimme omaa ensimmäistä huonettamme. Helmikuun ensimmäinen päivä allekirjoitimme vuokrasopimuksen WayOutin tukikohdasta, uskollisesta Puistokatu 4:stä. Kaksitoista päivää myöhemmin eli 13.2.2015 WayOut avasi ovensa legendaarisella The Lobotomy Lab -huoneella. Alussa WayOutin tilat olivat hieman kolkot eikä vastaanotossa ollut kuin sohva ja pöytä. Kukaan meistä ei myöskään vielä oikeastaan tiennyt, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

Nyt elämme vuotta 2017 ja WayOut täyttää 2 vuotta! Olemme laajentaneet toimintaamme yhteensä viiteen huoneeseen ja kahteen toimipisteeseen, Jyväskylään sekä Tampereelle. Henkilöstö on kasvanut neljästä henkilöstä 12 henkilöön ja me olemme muuttuneet uskaliaista opiskelijoista sekä yrittäjiksi että elämysalan asiantuntijoiksi. Matkan varrella on sattunut ja tapahtunut vaikka ja mitä, mutta tässä sitä edelleen ollaan! On kuitenkin syytä muistaa, ettei meillä olisi koko yritystä, ellei meillä olisi niin mahtavia asiakkaita, jotka käyvät pelaamassa ja fiilistelemässä kanssamme escape roomien tuomia kokemuksia ja elämyksiä. Tahtoisinkin osoittaa teille kaikille, hyvät asiakkaamme, suurimmat kiitokset ja nöyrimmän kumarruksen näistä kahdesta vuodesta. Toivottavasti meille tulee niitä vielä monta lisää!

Oikein hyvää 2-vuotissyntymäpäivää WayOut!